Kainuun merta edemmäs kalaan, pyöräillen

Ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan, sanotaan.

Meillä on tässä Kainuun meri, Oulujärvi, ihan kivenheiton päässä. Olen jo pitkään unelmoinut ja pitkään suunnitellut pyöräretkeä Oulujärven ympäri. Joskus lukioaikana tuttu tyttöporukka teki neljän päivän reissun pyörillä ja palasivat reissultaan innosta hehkuen, miten upeat maisemat meillä on, ihan tässä vieressä. Miksi siis lähteä lomalle, niinsanotusti merta edemmäs kalaan?

Nopea laskutoimitus Google Maps-sovelluksen avulla antaa reitin: Paltamo – Vaala – Vuolijoki – Kajaani – Paltamo – pituudeksi n. 190 kilometriä. Sen ajaisi autolla noin kahdessa ja puolessa tunnissa ilmoittaa sama kartta. Pyöräillen siitä tulee noin 40 km päivä, jos aikoo vaikka olla reissulla 5 päivää, mikä on aloittelevalle pyöräilijälle ja semmoiselle, joka haluaa nautiskella maisemista, varmasti ihan sopiva päivämatka.  Jos ottaa Manamansalon mutkan mukaan laskelmaan (ja sitähän ei missään nimessä tulisi jättää väliin) tulee kilometreiksi 230 km ja 5 llä jaettuna päivän ajomatka 46 km ei vieläkään ole liian paljon, mutta saattaisi olla kiva väljentää ajamistahtia hieman, viettämällä esimerkiksi Manamansalossa tai Säräisniemellä pari päivää, yhden sijaan.

Reitin varrella on kivasti majoittautumispaikkoja, leirintä-alueita ja mökkivuokrausta. Jo pienellä budjetilla voi yöpyä mökeissä jos ei halua ottaa ihan urheilun kannalta ja telttailla. Itse suosisin telttailua, vaikka sekään ei tietenkään kivaa ole jos vettä tulee kaatamalla.

  • Manamansalon viiden tähden leirintäalueen, Teeriniementie 156´ssa tuntee varmasti jokainen kainuulainen. Yrityksen kotisivut löytyy osoitteesta www.kainuunmatkailu.fi

Manamansalosta löytyy myös

  • Kultahiekat www.kultahiekat.com, Manamansalontie 3881
  • Manamansalon Helmi, Manamansalontie 3187.

Manamansalon matkailusta, harrastusmahdollisuuksista ja kävelyreiteistä löytyy lisää internetsivuilta www.oulujarvi.fi ja Luontoon.fi – sivuilta.

Vähän tuntemattomammaksi lienee jäänyt, ainakin itselleni

  • Leinoloma, jolla on vuokrattavana kaksi mökkiä Kivesjärvellä, osoitteessa Kivesjärven rantatie 15.  Loistavasti matkan varrella jos aikoo palata Manamansalosta takaisin Paltamo – Vaala tielle. Mökeillä on oma rantapätkä, ja yritykseltä voi vuokrata myös savusaunan.

Vaalassa voi tietenkin pysähtyä, siellä on ravintola – ja majoituspalveluita, mutta jos haluaa pysyä luonnon helmassa on matkalla Säräisniemelle ja kohti Vuolijokea taas useampia leirintä ja majoitus-mahdollisuuksia:

  • Oulunjärven lomakylä,  Vuolijoentie 891, Säräisniemi tarjoaa edullista mökkimajoitusta
  • Ruununhelmen Vapaa-aikakeskuss, Ruununtörmäntie 1, Säräisniemi. Vapaa-aikakeskuksella voi pysähtyä vaikkapa maistelemaan leipomotuotteita tai syömään ravintolaan. Karavaanareille suunnattulla alueella ei ole valitettavasti leirintä-paikkoja, mutta muuta kivaa aktiviteettia voi täällä harrastaa
  • Onnelan Matkailumaatilalla , Salmenrannantie 822, Vuolijoella, voi yöpyä teltassa tai aitassa, tai jos pyöräilyltä ei ole vielä saanut tarpeeksi vauhtia, voit ajaa vaikka rallia maatilan omalla ralliautoilu-radalla!

Nyt kun olen tovin lukenut näitä matkailu – ja majoituspalveluita, eksyn tietenkin katsomaan Vaalan vieressä, vain 20 kilometrin päässä tosin jo Pohjois-Pohjanmaan puolella, sijaitsevan  Rokuan Erämaahotellin tarjontaa melontakursseineen,  sekä Rokuan Kylpylää

One response to “Kainuun merta edemmäs kalaan, pyöräillen

  1. Raimo Kantola

    Tarpeellinen juttu tämä pyöräilyajatus. Siitä on myös valmis hankeraportti kunnassa! Tarvitaan vain toteuttajia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s