Kuva

Baltimoren siltavahti: Nuoret ja toimeentulotuki

eleet,eurot,henkilökohtaiset raha-asiat,kädet,käteinen raha,nyrkit,pitäminen,rahat,saita,seteleitä,setelirahat,setelit,taloudellinen,talousasiat,valokuvat,valuutat

Kuva: Office

Talousjärjestelmä perustuu rahaan. Ihmiset tekevät tuotteita ja palveluita, josta saavat palkkaa ja sillä ostovoimalla sitten ostavat niitä tuotteita ja palveluita toisesta päästä. Kierron kokonaisenergian pitäisi olla siis nolla.

Tietenkään se ei ole niin yksinkertaista missään mittakaavassa. Yhtälöön pitää lisätä vielä arvonlisä ja automaatio. Tuloksena on työttömyys ja ostovoiman häviäminen. Talouden rattaista tipahtaa se tärkein pyörä pois ja koko hökötys pysähtyy. Niinpä tarvitaan jokin kosmologinen vakio tuottamaan ostovoimaa. Tällainen on se toimeentulotuki.

Valleyofdrums

lähde: Environmental protection Agency

Protestanttinen työmoraali on jäänne agraarikulttuurista ja tarkoittaa, että kaikkiin ongelmiin ratkaisu on tehdä vähän enemmän työtä. Niinpä toimeentulotuen saajat syyllistetään laiskoiksi ja tyhmiksi, mitä he eivät suinkaan ole, vaan välttämätön osa talouden koneistoa, se ostovoima. Tähän asti hyrrä on saatu pyörimään todellakin tekemällä aina vain vähän enemmän työtä, mutta talous ei voi loputtomiin perustua jatkuvaan kasvuun, kohta on jokainen kivi käännetty ja kanto kaskettu.

Näytä tiedot

Kuva: Office

Niinpä on pakko vähitellen muuttaa itse työmoraalia ja nuorethan tässä ovat avainasemassa koska vanhat koirat eivät opi uusia temppuja. Muutoksen on mentävä siihen suuntaan että ihmistä arvostetaan enemmän siitä mitä hän on, kuin että mitä hän tekee. Nuorille tämä on helppoa, koska heille on vaippaikäisestä asti maksettu viikkorahaa, ei siis ole mikään häpeä ottaa rahaa ilman vastinetta, samalla maallisen omaisuuden arvostus vähenee, kun sitä ei tarvitse kaapia henkensä pitimiksi.

Tietenkin tähän sävyyn kirjoittava pitäisi hirttää valtiopetoksesta, mutta kun tosiasioita ei käy kiistäminen, ryskätöissä alkaa pää tulla vetävän käteen. Huipputeknologia on tietysti asia erikseen, mutta se on pienen eliittijoukon hommaa.

Että maksetaan vaan nuorille toimeentulotukea ja mielellään tarpeeksi, se on oikea suuntaus pidemmän päälle.

AN

4 responses to “Baltimoren siltavahti: Nuoret ja toimeentulotuki

 1. aimonikkinen

  Suomi ei istu öljykanisterin päällä niinkuin Dubai, tai lekottele rannalla niinkuin Monaco. Kyllä meidän ainut kunnollinen luonnonvara on demokratia ja sosiaalisuus. Ei kateus, mitä kainuussa on kyllä riittämiin, mutta kovin vaikea hyödyntää.

 2. aimonikkinen

  Suomeksi sanottuna. Hallitus on ostettu ja jotkut vetää liiviin. Raha menee jonnekin kasaan eikä pyöri kansantaloudessa. Rahavirrassa on akanvirtoja. Silti se virtaa koska suomessa on kutakuinkin poliittinen konsensus, että ostovoima täytyy säilyttää, Siksi on toimeentulotuki. Siksi me ollaan rikas maa, ei suinkaan siksi, että hurjana tehtäis töitä.

 3. aimonikkinen

  Ajatus täystyöttömyydestä on sikäli paradoksaalinen, että ensimmäisenä jäisivät pois työstä ne TE keskuksen virkailijat joiden pitäisi kirjata niitä muita työttömiksi.

  Entäpä sitten vapaaehtoistyö? Voiko siitä jäädä vapaaehtoistyöttömäksi?

  Täystyöttömyys on epärealistinen ajatus ja valitettavasti kuitenkin täysin mahdollista. Viittaan tässä johonkin lintuinfluenssaan. Katastrofihan siitä seuraisi.

  Useimmat ihmiset kuitenkin haluavat tehdä työtä. Hyvin harva istuu kotona ja tuijottaa telkkaria päivät pitkät. Itse työn käsite ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen.

  Jotkut leimaavat kellokortin yhdeksästä viiteen ja leimaavat pari lappua ja thats it. Jonkun taiteilijan, tai varsinkin yrittäjän, työpäivä alkaa siitä kun se herää ja loppuu siihen kun se menee nukkumaan.

  Työtä tehdään suomessa loppupelissään ihan liikaa ja pitäis miettiä missä mielessä ne köyhät maat on niitä köyhiä. Ei se johdu työnteosta, vaan poliittisesta epävakaudesta.

 4. Anne Huotari

  Niin, toimittajan piti kirjoittaa juttu täystyöttömyyskokeilusta. Siis siitä, millainen Suomi tai Paltamo olisi, jos kaikki olisivat pois työelämästä. Onko toimeentulotuki ratkaisu täystyöttömyyteen? Sitähän saavat vain ne, jotka ovat tietyn ajan jälkeen myyneet omaisuutensa pois (asuntoa ei ilmeisesti tarvitse myydä?). Onko ihminen onnellisempi, jos hänen ei tarvitse käydä töissä? Sehän riippuu ajattelusta. Js ihminen ajattelee, miksi hän ei pääse työhön, eikä työttömyys ole toivetila, se alkaa turhauttaa. Mutta miten käy kansantalouden? Vai onko niin, että se olisi tapa tasata elintasoa köyhien maiden kanssa? Tässäpä pohdintaa filosofin innoittamana!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s