Kuva

Herkutellaan blineillä

Blinit ovat venäläisen keittiön klassikkoherkku, jota nautitaan perinteisesti tammi-helmikuussa. Blini on vähän niin kuin paksu lettu, mutta kuohkea sisältä ja rapea pinnalta. Ne maistuvat miedosti happamilta, mutta sopivat  YLE-blinit_hillollasuomalaiseen makuun hyvin. Tattarijauho on monelle uusi tuttavuus, mutta se tuo blineihin oman makunsa. Se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Blinit eivät ole laihduttajan ruokaa, koska ne paistetaan runsaassa voissa blinipannussa, joka on pieni valurautainen pannu. Ne voi toki paistaa öljyssäkin
lettupannulla tai vaikka vohveliraudalla.


Blineille on kehitelty lukuisia erilaisia ohjeita. Olennaista on kuitenkin taikinan kohottaminen, osa tekee sen hiivalla, osa vichyllä, se on täysin makuasia ja kokeilemalla jokainen löytää parhaimman makuelämyksen.
Tässä pari ohjetta, joista ensimmäiseen on laitettu jo suoraan gluteenitonta jauhoa, jonka voi korvata vehnäjauholla.

Varaa blinien tekemiseen riittävästi aikaa, sillä taikinaa pitää kohottaa. Varaa myös riittävän iso astia, sillä ainakin minulla ensimmäinen taikina tuli reunojen yli, kun jätin sen kohoamaan kävelylenkin ajaksi.

Täyte kruunaa blinit. Perinteinen venäläinen blini syödään mädin/, punasipulin ja smetanan kanssa, mutta jokainen voi soveltaa kaapistaan löytyvillä täytteillä oman versionsa. Hyviä vaihtoehtoja ovat graavilohi tai kylmäsavulohi ja hienonnetut suolakurkut.

Blinit voi paistaa etukäteen ja vieraita odotellessa ne voi laittaa uunipellille. Juuri ennen tarjoilua blinien päälle kaadetaan hieman voisulaa ja ne lämmitetään uunissa.

1. Glueenittomat blinit

4 dl maitoa

1 rkl hiivaa

½ tl suolaa

1 dl gluteenitonta jauhoseosta

1½ del tattarijauhoja

2 kananmunaa

2 rkl voisulaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liota joukkoon hiiva ja suola. Lisää jauhot ja anna aikinan kohota noin 1 tunti. Erottele kananmunan keltuaiset ja lisää ne, voisula ja viimeisenä kovaksi vaahdoksi vatkatut kananmunan valkuaiset. Anna taikinan kohota uudelleen. Kun taikina on kohonnut, aloita
blinien paistaminen. Paista paksuhkoja blinejä miedolla lämmöllä.

Tarjoa blinit lämpimänä täytteiden kera. Tätä tuhtia ruokaa kannattaa kokeilla kerran vuodessa. Maukkaita helmikuisia herkkuhetkiä.

Blinit (neljälle henkilölle)Strömsön tapaan

10 g hiivaa
2 ½ dl kädenlämpöistä maitoa
1 ½ dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
¾ dl kermaviiliä
1 munankeltuainen
1 maustemitta suolaa
1 munanvalkuainen
hieman voita

Murenna hiiva maitoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola. Vatkaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta vähintään puoli tuntia. Vatkaa sillä aikaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita se varovasti taikinaan. Paista blinit pienessä määrässä voita lettupannulla.

Michaelin anjovisseos köyhän miehen blineihin:

6 anjovisfileetä
2 rkl hienoksi silputtua tilliä
2 rkl hienoksi silputtua punasipulia
1 kuutioitu iso keitetty peruna

Jälkimmäisen reseptin lähde:

http://olotila.yle.fi/ruoka/alkupalat/blinit-stromson-tapaan

Tekstin kokosi AH / Kuva: Yle.fi

One response to “Herkutellaan blineillä

  1. aimonikkinen

    Nam. Kaviaaria ja votkaa ja blinejä. Venäjällä mikään ei toimi mutta kaikki järjestyy. Osaavat nauttia elämästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s