Etusivu 21.06.12

Paltari toivottaa lukijoilleen rauhallista juhannusta! Pitäkää huolta toisistanne. 

 

Vaarantalo on kyläyhdistyksensä sydän

Vaarankylän kyläyhdistys on pyörittänyt majoitus – ja juhla-toimintaa varten Vaarantalon vuokrausta jo 20 vuoden ajan.  Tapasin Vaarantalolla rahastonhoitaja Markku Väisäsen ja vaihdoin muutaman sanan  talonmies Pekka Heikkisen kanssa.

Kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Markku Väisänen

Lue lisää

Eläimellinen taide sulattaa sydämet

19-vuotias Mira Moisanen piirtää ja huovuttaa ihania koiria ja eläimiä. Lähdin tekemään käsityöpajalle juttua huovutetusta susi-gryphonista, mutta sain kuvia ja materiaalia useammasta muustakin upeasta taideteoksesta.

Lue lisää

Itkonmäen sepän haapa

Se seistä jököttää keskellä peltoa Ison Melasen rantamaisemissa, nykyisellä Mäntyharjun tilalla. Bongasin Kainuun tapahtumakalenterista kisan, jossa on tarkoitus etsiä Paltamon suurinta ja komeinta puuta, tänä vuonna on vuorossa haapa ja keksin,  että meillähän kasvaa varsin varteenotettava ehdokas melkein kotipihalla.

Paikalla sijaitsi ennen Itkonmäen tilan päärakennus, joka lienee palanut joskus vuonna kivi ja keppi, puun paksuudesta päätellen tosi kauan sitten. Perimätieto tietää kertoa, että paikalla olisi sijainnut myöskin maasepän paja. Tässä voipi olla vinha perä, sillä pellosta löytyi kerran tosi raskas kivi, joka kävi oikein Rautaruukilla asti tutkimuksissa ja siellä sitten keksivät, että se oli ahjossa pelkistettyä järvimalmia.

Lue lisää

Meteli seis. Veneitä metsässä

Taiteilija Tapani Homasen luomus huokuu juhlallista, ehkä hiukan uhkaavaakin tunnelmaa hiljaisessa metsässä, vain kivenheiton päässä vilkkaasti liikennöidystä kantatiestä. Tulee mieleen tarina Melalahdesta joka perimätiedon mukaan on saanut nimensä siitä kun heimopäällikkö iski melansa pystyyn rantahiekkaan ja julisti että ”pitemmälle en souda prkle.”

Täällä on nostettu koko heimon veneet pystyyn. Ehkäpä tämäkin siis kuvaa jonkinlaisen matkan päättymistä ja aloilleen asettumista. En tiedä, olen toimittaja, en taiteen tuntija. Vaikuttava näky jokatapauksessa.

Lue lisää

Lue myös

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s