Tervatynnyristä tuoteideaksi

Paltamon Työvoimatalon pihalla nakuttelee nuorimies kattohuopia paikalleen tynnyrinmuotoiseen rakennelmaan. Tynnyrisauna-hanke on aivan ensimmäinen laatuaan suuruusluokassaan ja työllistämiskapasiteetiltaan Työvoimatalolla.

Idea tynnyrisaunasta muodostui Jani Kultarinteen isyysloman aikana jo tammikuussa 2012,  kun hän mietti, mikä olisi hyvä tuote Kainuun alueelle ja mitä täällä ei vielä valmisteta. Muut yrittäjät kun tulee aina ottaa huomioon, jotta kilpailua ei vääristettäisi.

Paltamolainen tuote, tervatynnyri, on ollut jo aiemmin inspiraationa Työvoimatalon tuotteissa. Tynnyrinmuotoisia korvakoruja ja avaimenperiä ovat seuranneet suuremmat kynäpurkit ja erittäin näppärät tuubinpuristimet, joilla saa hammastahna-, sinappi-,  tai käsivoideputkilon puristettua tyhjäksi vaivattomasti.  Tynnyrinmuotoisia renkaita on käytetty innoittajana myös pienessä hieromalaitteessa, jolla rullataan hierottavan selkää pitkin.

Käsityömyymälä Näpringin tynnyriaiheisia tuotteita

Kultarinne esitti idean pari kuukautta sitten Työvoimatalon toiminnanjohtaja Anne Huotarille,  joka innostui aiheesta. Toiminnajohtaja esitteli idean hallitukselle ja nyt ensimmäinen prototyyppi, 4 hengen tynnyrisauna on jo valmis.

Kilpailukykyinen tuote räätälöitynä asiakkaalle

Keskiviikkona Kultarinne on käynyt S-ryhmän Kodin Terran Kajaanin liikkeen yhteyshenkilön kanssa neuvotteluja tynnyrisaunan ottamisesta Kodin Terran valikoimaan, mittatilaustyöksi. Idea on, että asiakas saisi löylyvalmiin tuotteen kotiintuotuna sinne minne haluaa saunan laittaa. Asiakas voi halutessaan määrittää löylyhuoneen ja pukeutumishuoneen pituuden ja näin ollen 4 hengen saunasta saa isomman toiveiden mukaan. Lisäksi kiukaasta on eri versioita.

Mikä sitten tekee tästä saunasta kilpailukykyisen jo markkinoilla olevien saunojen rinnalla? Kultarinne selittää, että tämän tynnyrisaunan lattiarakenne on nimenomaan Suomen olosuhteisiin suunniteltu. Lattiavaneri on painekyllästettyä, lattian muovimatto eristää seinien ala-osiakin ja lattiaan on tehty oikeaoppiset kallistukset. Lisäksi ponttien saumauksien asettelu on ajateltu veden valumissuunnan mukaan, mikä estää kosteuden joutumista seinärakennelmiin. Myös materiaalivahvuudet ovat aivan eri luokkaa kuin kilpailijoiden vastaavat. Lisäksi työn laatu on hyvä, kehuu Kultarinne.

Tynnyristä työllisyyteen

Tynnyrisaunaidea on hyvä myös tulevaisuutta ajatellen, sillä tässä olisi valmis idea yrittäjälle, kun tai jos Työvoimatalon toiminta myöhemmin lakkaa. Markkinat ovat  parhaimmillaan valtakunnan laajuiset, jos S-ryhmä haluaa saunan tuotevalkoimaansa yksinoikeudella.

Jani Kultarinne

Jani Kultarinne on Paltamon Työvoimatalon puupuolen vastaava.

Kultarinne heittää pallon Työvoimatalon nykyisille työntekijöille. Neuvottelutuloksen ollessa positiivinen, saunoja pystytään valmistamaan ainakin 2 kappaleen viikkovauhdilla ja näin ollen työntekijöitä tarvitaan. Työvoimatalon hallitus on vastikään tehnyt linjauksen, jonka mukaan tilaustöihin työllistyvät työntekijät saavat tienata lisää palkkaa tekemällä normaalimittaisia työpäiviä alan normaalipalkalla. Talon laskutettavassa, ulkopuolisessa työssä, on jo aiemmin ollut  mahdollisuus tienata lisätunteja alan työehtosopimuksen mukaan, nyt tämä mahdollisuus tulee myös Työvoimatalolla tehtäviin tilaustöihin. Niissähän työn tilaaja maksaa käytännössä palkan. Tilaustöitä voi verrata avoimille markkinoille työllistymiseen.

HUOM! Torstaina aamulla juuri saamamme tiedon mukaan Jani Kultarinne on saanut sopimuksen Kodin Terran kanssa.  Tämä on hyvä etappi Työvoimatalolle!

Jätä kommentti