Uraani on viisasten kivi

Ydinhepreaa. Eikö näytäkin alkemistien muistiinpanoilta?

Sillä ei voi tehdä lyijystä kultaa, mutta sillä voi tehdä toriumista sähköä, mikä on jopa parempi juttu. Tieteen Kuvalehdessä  3/12 oli aika mielenkiintoinen artikkeli toriumista. Se on varsin tuntematon ja tähän mennessä aika hyödytönkin maametalli, mutta sitä lasketaan olevan suunnilleen yhtä paljon kuin lyijyäkin, eli se siis on uraaniin nähden erittäin halpaa.

Sulasuolareaktorissa sitä voidaan käyttää polttoaineena, kunhan käytetään ensin uraania ikäänkuin sytykkeenä. Tällaisen reaktorin onnettomuusmahdollisuus on käytännössä olematon, ydin ei voi sulaa koska, niinkuin nimestäkin voisi päätellä, se on jo sula ja polttoainesauvat eivät voi jumittua koska polttoainesauvoja ei ole. Lisäksi tällaisen reaktorin jätteet säteilevät ”vain” kolmisen sataa vuotta.

Polttoainetta voidaan lisätä ja jätteet poistaa ”lennossa”, joten huoltotaukoja ei juuri tarvittaisi ja jätökset eivät ole ydinasekelpoista materiaalia. Siinäpä onkin vastaus seuraavaan kysymykseen, miksi tällaista ei ole jo tehty?

Ensimmäinen sulasuolareaktori käynnistettiin 3. marraskuuta 1953  ja se toimi yhdeksän päivää ilman senkummempia ongelmia. Siitä oli tarkoitus tehdä atomipommikoneen moottori, mutta jopa silloin tajuttiin ajatuksen olevan ihan älytön. Jos vaikka lentokone jaksaakin lentää kolme vuotta yhtä soittoa, niin miehistö ei varmasti jaksa.

Kuitenkin siitä tehtiin tutkimushanke ja testireaktori, joka toimi moitteettomasti 1965 – 1969. Sitten kehittely lopetettiin, koska siitä reaktorista ei saanut asekelpoista plutoniumia.  Eli siis, jos ihmiskunta ei olisi niin sotahullua sakkia, niin meillä olisi nykyään turvallinen ja suht saasteeton ja ennen kaikkea halpa energianlähde, jota riittäisi jopa tuhansia vuosia nykykulutuksella.

Nykyään, kun asiaan on ruvettu taas tosimielellä paneutumaan, niin veikkaavat, että parinkymmenen vuoden sisään ensimmäinen sulasuolareaktori kytketään yleiseen sähköverkkoon. Niinpä voi olla, että työllä ja tuskalla rakennetun Olkiluoto kolmosen käyttöikä ei tule olemaan kovin pitkä, mutta sehän on vain hyvä juttu.

Kyllä mielestäni Talvivaaran uraani kannattaa ottaa talteen, parempihan se on jemmassa ja hyötykäytössä kuin jossain kuonakasassa säteilemässä. Kaikkialla säteilee, eikä turvallista alarajaa oikeastaan ole. Sen tosiasian kanssa on vain elettävä. Kyllä ihmisten pitäisi edes jotain opiskella näistä ydinjutuista ennenkuin lähdetään banderolleja heiluttelemaan niitä vastaan.

Ettei olla niinkuin entinen vihreä, joka perusteli kantaansa sillä että ” ei me mitään ydinvoimaa tarvita, käytetään sähköä. Sitä tulee töpselistä.” AN

Historialliset faktat: Tieteen Kuvalehti

Kuva: Wikipedia

ps. Mixköhän muuten sanotaan että ”viisasten kivi” eikä ”viisaiden kivi” jolloin se menisi kieliopillisesti oikein?

Jätä kommentti